Conducerea CA la întrevederi cu reprezentanții misiunilor internaționale de observare a alegerilor

la consiliul audiovizualului POLITIC

Pe parcursul campaniei electorale pentru scrutinele din 20 octombrie 2024, conducerea Consiliului Audiovizualului (CA) a găzduit la sediul autorității întrevederi cu reprezentanți ai mai multor misiuni internaționale de observare a alegerilor.

În data de 19 octombrie, președinta CA, Liliana Vițu, a participat, împreună cu președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, la o sesiune de informare cu privire la administrarea proceselor electorale și a monitorizării alegerilor, organizată pentru cei circa 100 de observatori de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a OSCE și Parlamentul European.

În ultima zi de campanie, Liliana Vițu a avut întrevederi cu observatorii Misiunii de observare a alegerilor din partea Institutului Republican Internațional (IRI) și cu cei ai Institutului Democratic Național (NDI). Reprezentanții celor două organizații au apreciat modul de monitorizare a reflectării alegerilor în mass-media de către CA, în pofida provocărilor legate de amplele campanii de dezinformare și manipulare a opiniei publice.

Pe 17 octombrie, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, s-a întâlnit cu membrii delegației Misiunii de observare a alegerilor a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), condusă de Ambasadorul Désiré Nyaruhirira, consilier special politic și diplomatic al Secretarului General al OIF.

Discuțiile la sediul CA s-au axat pe nivelul de pregătire și desfășurare a procesului electoral, în raport cu angajamentele aferente Declarației de la Bamako din 3 noiembrie 2000, adoptată de miniștrii și șefii de delegație ai statelor și guvernelor din țările francofone. Au mai fost vizate aspecte privind monitorizarea făcută de CA a modului de reflectare a alegerilor de către instituțiile mass-media, provocările întâmpinate în acest proces, dar și reiterarea angajamentelor de colaborare bilaterală în cadrul scrutinelor ulterioare.

Pe parcursul campaniei electorale, conducerea CA a mai avut întrevederi, la nivel de șef de misiune, cu Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) și Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), la care au fost prezentate acțiunile autorității de la alegerile locale din 2023 până la începerea campaniei din acest an, cum ar fi adoptarea unei noi Metodologii privind monitorizarea reflectării alegerilor și organizarea unui curs intensiv de instruire a echipei CA, cu susținerea Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

sinteza.org

Lasă un răspuns