Tudor Ulianovschi a sesizat CEC-ul: „În aceste momente se întâmplă o VIOLARE flagrantă a legii”

tudor ulianovschi 2 POLITIC

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Tudor Ulianovschi, a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC), în urma unor încălcări electorale comise de reprezentanții PAS, semnalate de cetățenii moldoveni din diasporă. Mai exact, în orașele Brescia, Verona și Milano din Italia, simpatizanți ai PAS au distribuit ziare și stegulețe cu mesajul de susținere pentru candidatul PAS, Maia Sandu, în fața secțiilor de votare, încălcând astfel legislația electorală.

Potrivit Codului Electoral, agitația este strict interzisă în ziua alegerilor. Prin urmare, Tudor Ulianovschi a depus două contestații oficiale la CEC în care solicită investigarea neregulilor comise de reprezentanții PAS și sancționarea celor vinovați.

„Ceea ce se întâmplă în aceste momente reprezintă o violare flagrantă a legii. Este inacceptabil ca astfel de practici să fie folosite pentru a influența alegătorii, mai ales în diasporă, unde guvernarea pregătește, în mod evident, fraudarea alegerilor”, a menționat Tudor Ulianovschi, într-un mesaj pe rețelele de socializare.

De asemenea, candidatul independent a atras atenția asupra numărului record de peste 850.000 de buletine de vot alocate pentru cetățenii moldoveni din străinătate, care au ajuns în cele 234 de secții de votare deschise în 37 de țări, ceea ce ridică semne de întrebare. La turul II al alegerilor prezidențiale din 2020, au votat puțin peste 260.000 de moldoveni din diaspora, dintre care aproximativ 250.000 pentru Maia Sandu.

„Ministerul de Externe și presa guvernamentală încearcă să ne convingă că prezența la urne la scrutinul de astăzi este mai mare față de alegerile prezidențiale din 2020, dar realitatea este că mulți dintre cetățeni boicotează aceste alegeri din cauza dezamăgirii generale față de situația din țară. Sper că cei care au ieșit astăzi la urne votează viitorul, nu trecutul”, a adăugat fostul ministru de Externe.

Întrucât legislația electorală nu îi permite unui candidat independent să aibă observatori proprii, Ulianovschi a făcut un apel la observatorii înregistrați să fie vigilenți și să raporteze orice nereguli sau tentative de fraudă.

„Fac un apel către observatorii deja înregistrați să fie vigilenți și să urmărească cu atenție procesul electoral, raportând orice abatere sau tentativă de fraudare a voturilor. Corectitudinea acestui proces este esențială pentru viitorul democratic al Moldovei. Totodată, subliniez faptul că la aceste alegeri nu avem un exit-poll, un instrument esențial pentru a preveni abuzurile și frauda electorală. Acest lucru ridică și mai multe îndoieli asupra corectitudinii procesului electoral. Voi continua să monitorizez atent situația și să semnalez orice alte nereguli, pentru a mă asigura că voturile cetățenilor sunt respectate și numărate corect”, a concluzionat Tudor Ulianovschi.

Tudor Ulianovschi a sesizat CEC-ul: "În aceste momente se întâmplă o VIOLARE flagrantă a legii"
sinteza.org

Lasă un răspuns