BNM menține la nivelul de 3,6% rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

banca nationala a moldovei ECONOMIC

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este menținută la nivelul de 3,6% anual. Decizia a fost luată astăzi de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu unanimitate de voturi. Totodată, au fost păstrate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, operațiunile repo, precum și normele rezervelor obligatorii, transmite MOLDPRES. 

Astfel, ratele de dobândă la creditele overnight au fost menținute la nivel de 5,6 la sută anual, la depozitele overnight – la nivel de 1,6 la sută anual, iar la operațiunile repo – 3,85% anual. Totodată, BNM a mai decis să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 29 la sută din baza de calcul. Și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă rămâne la nivelul actual de 39 la sută din baza de calcul.

BNM a explicat că decizia a fost adoptată „în contextul propagării în continuare a efectelor deciziilor de politică monetară anterioare – diminuarea consecutivă a ratei de bază și reducerea normei rezervelor obligatorii”. „Totodată se confirmă, în mare parte, valabilitatea prognozei inflației comunicată în Raportul asupra inflației din luna august”, este menționat în comunicatul de presă emis de BNM.

Potrivit BNM, evaluarea actuală a condițiilor monetare reale pe piața depozitelor, creditelor și cea valutară indică o situație favorabilă pentru menținerea inflației în limitele intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5%.

Precedenta decizie de politică monetară a fost aprobată în august curent, atunci când rata de bază a fost menținută la nivel de 3,6%.

sinteza.org

Lasă un răspuns