Energocom reia achizițiile de energie de la Nuclearelectrica

energocom ECONOMIC

În premieră pentru interconexiunea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și România, SA Energocom a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării energiei electrice de la Nuclearelectrica, din România, transmite MOLDPRES.

Astfel, Energocom a anunțat că, începând din luna octombrie, va cumpăra 10 MW bandă (intervalul de 24/24 de ore), iar „în lunile următoare această cantitate ar putea crește în funcție de necesitățile interne”. Prețul energiei de la Nuclearelectrica este plafonat de o ordonanță de urgență, la 400 de lei românești.

Energocom a explicat că procedura de rezervare a capacității a presupus depunerea unei garanții bancare și participarea la o licitație organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica, în urma căruia SA Energocom a fost declarată câștigătoare.

„Rezervarea pentru prima dată a capacității lunare are loc respectând regulamentele UE, procedeu similar utilizat și în cazul procedurilor de alocare a capacităților zilnice odată cu sincronizarea Republicii Moldova la sistemul european continental ENTSO-E, în martie 2022”, a precizat Energocom.

Potrivit sursei citate, prin licitarea capacităților se urmărește obținerea unor condiții transparente și non-discriminatorii pentru toți participanții pe piață.

Pe parcursul anului 2023, SA Energocom a asigurat necesarul de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru achiziționând energia de pe piața internă, de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană, dar și din import. Energia electrică importată a constituit circa 6% (aproximativ 250 mii MWh). Aceasta a fost procurată de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OPCOM din România, dar și de la Ucrhidroenergo din Ucraina.

sinteza.org

Lasă un răspuns