INVESTIGAȚIE// Ce o leagă pe consiliera Maiei Sandu, Elena Druță, de penalul fugar Iurie Chirinciuc?

photo 2021 02 08 08 46 00 POLITIC

Situație mai puțin plăcută pentru consiliera Maiei Sandu pe relațiile cu diaspora, Elena Druță. Angajata Președinției, probabil, va trebui să explice la fisc de unde a obținut bani pentru a-și cumpăra un automobil de 36 de mii de euro, suma care depășește venitul anual al familiei sale. Cel puțin asta reiese din declarația de avere pentru anul 2020, prezentată de Elena Druță la Autoritatea Națională de Integritate.

Consilierul prezidențial a indicat că anul trecut familia sa a înregistrat un venit de 36 de mii de lei din salariul de la compania pe care o deține – Agriculture Invest SRL, alte 25 014.06 EUR (500 000 lei) – salariul de la CAVIO SRL și 131 702.39 lei – indemnizație de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Așadar, venitul anual al familiei Elenei Druță, oficial, a fost de 667 702 lei, echivalentul a puțin peste 33 de mii de euro. Totodată, Druță a declarat că în 2020 și-a cumpărat un automobil Volvo XC90, fabricat în 2019. Achiziția ar fi costat-o 36 de mii de euro, sau cu 3 mii de euro mai mult decât banii câștigați pe parcursului întregului an.

INVESTIGAȚIE// Ce o leagă pe consiliera Maiei Sandu, Elena Druță, de penalul fugar Iurie Chirinciuc?

De menționat că un astfel de automobil pe site-urile specializate costă de la 43 de mii de euro în sus.

INVESTIGAȚIE// Ce o leagă pe consiliera Maiei Sandu, Elena Druță, de penalul fugar Iurie Chirinciuc?

Elena Druță a mai indicat în declarația de avere că are încă un automobil marca Toyota, procurat în 2015. Familia consilierului prezidențial deține și un apartament de lux cu o suprafață de 124 de metri pătrați, evaluat la 1 148 924 lei (57 400 euro). Totodată, Druță deține un extravilan și patru terenuri agricole.

Analizând declarația de avere a consilierului Maiei Sandu, nu am putut să trecem cu vederea denumirea companiei Cavio SRL de unde soțul Elenei Druță, Florin Popov, primește lunar o leafă de 2000 de euro. Compania, care se ocupă cu producerea și vânzarea mobilei, a devenit cunoscută în spațiul public după ce jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat o investigație despre holdingul secret al fostului ministru la Transporturi, Iurie Chirinciuc, condamnat penal pentru trafic de influență și abuz de serviciu.

Documentele obținute de RISE din registrul italian al companiilor arată că firma Cavio SRL, cu sediul în orașul Verona, a fost fondată în 2009. Administrator și asociat unic este Ruslan Vornicu, finul de cununie al lui Iurie Chirinciuc. În 2014, Cavio SRL a înregistrat un venit de peste două milioane de euro.

INVESTIGAȚIE// Ce o leagă pe consiliera Maiei Sandu, Elena Druță, de penalul fugar Iurie Chirinciuc?

Chirinciuc o perioadă îndelungată a încercat să ascundă afacerea sa, înregistrând companiile pe numele unor rude. Businessul familiei Chirinciuc a ajuns și în vizorul procurorilor din România. În 2015, soția acestuia, Tamara Chirinciuc, a fost condamnată definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Iași la o pedeapsă de opt luni de închisoare pentru contrabandă cu mobilă.

Florin Popov, soțul Elenei Druță, este în relații de rudenie cu Iurie Chirinciuc și activează în compania acestuia. Pe lângă asta, Popov deține firma „Agriculture Invest” SRL, gen de activitate – Comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcție și echipamentelor sanitare, fabricarea ambalajelor din lemn, comerț cu ridicata a florilor și plantelor.

Consiliera Maiei Sandu susține că soțul său ridică de la această întreprindere un salariu lunar de doar 3 mii de lei. Din informațiile oficiale aflăm că firma lui Popov, creată în 2018, nu o duce chiar bine, înregistrând pierderi și datorii.

INVESTIGAȚIE// Ce o leagă pe consiliera Maiei Sandu, Elena Druță, de penalul fugar Iurie Chirinciuc?

Întrebarea ar fi, de ce i-ar trebui o companie neprofitabilă? Dar o simplă căutare pe Google ne arată legătura indirectă dintre SRL „Agriculture Invest”, care îi aparține familiei consilierului prezidențial cu renumita companie „Cavio” SRL a lui Iurie Chirinciuc.

Adresa juridică a SRL „Agriculture Invest” este strada Musatov 5, din orașul Ungheni. Totodată, compania are și două subdiviziuni: prima se află în satul Floreni, iar cel de-al doilea oficiu este situat pe strada Creangă nr. 4 din orașul Ungheni. Accesând Infobase, depistăm că pe str. Creangă 4 din orașul Ungheni se află și alte companii, srl „LEFCONS-AGRO”,srl „Euroatlant” și Zona Economică Liberă – Ungheni.

Am verificat celelalte două firme, care se regăsesc pe această adresă și am revenit la Vornicu Ruslan, finul lui Iurie Chirinciuc. SRL „Euroatlant” face parte din holdingul fostului ministru al Transportului. Anterior, compania se numea „Cavio” SRL.

INVESTIGAȚIE// Ce o leagă pe consiliera Maiei Sandu, Elena Druță, de penalul fugar Iurie Chirinciuc?

Această firmă o duce mult mai bine, decât firma lui Popov, înregistrând un profit de peste 3 milioane de lei anual.

Vedem că tot mai mulți “oameni buni” din echipa Maiei Sandu au activități și relații care, cel puțin, ridică semne de întrebare. Posibil la unele întrebări ar trebui să dea răspuns Agenția Națională de Integritate sau chiar procurorii.

sinteza.org

Lasă un răspuns