Diego Maradona, idolul imperfect! Vestea morții lui a făcut înconjurul lumii

2020 11 25t164902z 1272362450 rc2gak9e6nqa rtrmadp 3 soccer argentina maradona pic905 895x505 53364 LIFESTYLE

Diego Maradona, unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din istorie, dacă nu cel mai mare, considerat Dumnezeul balonului rotund, a murit miercuri la 60 de ani. Îi împlinise la sfârşitul lunii octombrie, pe un stadion gol din cauza pandemiei, unde s-a dus ca să urmărească jocul echipei pe care o antrenează la Buenos Aires.

Lumea întreagă a rămas înmărmurită la auzul veștii că legenda fotbalului Diego Armando Maradona a încetat din viață. Șefi de stat, de organizații, fotbaliști și alte celebrități au transmis mesaje emoționante în aceste momente în care sportul a suferit o imensă pierdere. Asta în timp ce Argentina, țara pentru care Maradona a obținut titlul mondial în 1986, a a decretat trei zile de doliu național.

A fost supranumit „Dumnezeu” în Argentina, iar acum țara întreagă și mapamondul la unison sunt în stare de încremenire. Unul dintre cei mai talentați, carismatici și controvesați jucători din istorie, El Pibe D’Oro (băiatul de aur) a driblat prin viață la fel cum o făcea pe teren. A cunoscut gloria, s-a bucurat de succese uriașe și a oscilat între măreție și controverse. Talentul său uriaș a inspirat nenumărați fotbaliști și a încântat sute de milioane de fani, care simt acum că lumea balonului rotund și-a pierdut copilul neastâmpărat. Lasă în urmă amintiri nepieritoare.

Geniu, vizionar, fotbalistul complet. Complimentele nu au fost niciodată puține în cazul lui Maradona. Născut într-un cartier sărac din Buenos Aires, cel care avea să devină cel mai bun fotbalist argentinian al tuturor timpurilor a debutat ca profesionist la 16 ani.

Cinci ani mai târziu ajungea în „cazanul” Bombonera, stadionul celor de la Boca Juniors, unde avea să demonstreze imensitatea talentului său.

Driblingurile incredibile care încremeneau orice apărare l-au propulsat rapid în lumea mare pe puștiul de numai 1 metru și 65 de centimetri înălțime. Nu a durat mult și a doborât primul său record: uluitorul transfer de cinci milioane de lire sterline la FC Barcelona, club pentru care a înscris 38 de goluri.

În 1984, Maradona a părăsit Barcelona pentru Napoli. Mutarea a coincis cu un alt transfer-record al acelor timpuri: aproape șapte milioane de lire sterline. O sumă pe care napoletanii nu au regretat-o, fiindcă argentinianul le-a adus una dintre cele mai bune perioade din istorie. 115 goluri a înscris pentru această formație, alături de care a câștigat cinci trofee. În onoarea sa, clubul a retras tricoul cu numărul 10, cel care i-a adus gloria eternă.

Supranumit Pibe D’Oro, Diego Maradona a jucat de 91 de ori pentru naționala Argentinei. A marcat 34 de goluri și a participat la patru turnee finale ale Campionatului Mondial. Iar în 1986, a condus „Pumele” către titlul suprem.

Până să ridice trofeul suprem deasupra capului, Maradona a intrat în istorie cu celebra „mână a lui Dumnezeu” –  hențul din sfertul de finală cu Anglia, care a adus primul gol al meciului. Și dacă primul a fost controversat, cel de-al doilea a fost absolut genial și a primit pe bună dreptate titlul de golul secolului.

Cu o constituție compactă, care îl ajuta să reziste presiunii fizice, Maradona avea un avantaj pe distanțe scurte datorită picioarelor puternice. Atrăgea apărătorii din echipa adversă și îi scotea din joc prin driblingul său fenomenal, care lăsa pe toată lumea cu gura căscată.

Maradona a plătit scump pentru celebritatea pe care nu a știut să o gestioneze. În 1991 a fost suspendat pentru consum de cocaină, iar trei ani mai târziu a fost trimis acasă de la Campionatul Mondial, după ce a folosit efedrină, substanță ce sporește capacitatea fizică. Au existat suspiciuni privind legături cu mafia napoletană, a avut conflicte cu jurnaliștii și oficialii din lumea fotbalului.

Retras din activitate în 1997, Maradona a avut mai multe probleme de sănătate: hipertensiune, infecţie pulmonară, operaţie de bypass gastric. El Pibe D’Oro le-a dus pe toate în timp ce era antrenor, o carieră mult inferioară celei de jucător.

Înger și demon deopotrivă, Dumnezeul balonului rotund, dar și al exceselor, Diego Armando Maradona s-a dedicat cu totul iubirii sale eterne: fotbalul. A cucerit cu driblingul sute de milioane de microbiști, pe care i-a dus de pe culmile gloriei până la marginea prăpastiei și înapoi. A stârnit bucurii imense și suspine nemăsurate și va rămâne în memoria tuturor drept numărul 10 suprem. Sau, după spusele unui conațional, „o metaforă ușor de înțeles, un sărac care a cunoscut gloria fără să-i trădeze pe ai săi”.

Se ştia că se tratează pentru alcoolism, era un cocainoman incurabil, că a fost prieten la cataramă cu dictatorii Fidel Castro şi Hugo Chavez, iar la un moment dat ar fi fost chiar protejatul mafiei napoletane.

Diego Maradona are cel puţin 8 copii cu cel puţin 6 femei.

Dar nu pentru modelul său de virtute va fi amintit, ci pentru geniul pe care l-a dovedit pe terenul de fotbal. Fanii îl iubesc până la paroxism, necondiţionat şi etern. O icoană internaţională, l-a inspirat pe cineastul Emir Kusturica în documentarul lui „Maradona”, pe cântăreţul Manu Chao, care i-a dedicat un cântec – „Santa Maradona”, dar şi pe romanciera Alicia Ortiz, care a scris „Maradona sunt eu”.

sinteza.org

Lasă un răspuns