Cât de mult s-a redus poluarea pe timp de pandemie! NASA prezintă rezultatele

62120585 1587044678kwy8rrl SCI-TECH

Aproape de îndată ce a început pandemia de coronavirus, experții au început să observe că acest lockdown global pare să aibă ca rezultat o scădere bruscă a emisiilor de carbon la nivel mondial.

Ideea a generat atât glume despre distrugerea planetei de către omenire, cât și viziuni bine intenționate despre un viitor mai verde. Acum, oamenii de știință ai NASA au descoperit că, în general, izolarea a dus la o reducere globală cu 20% a emisiilor de dioxid de azot din februarie, potrivit unui comunicat de presă – o schimbare importantă.

„Într-un fel, am fost surprins de cât de mult a scăzut”, a declarat în comunicat liderul proiectului și cercetătorul NASA Christoph Keller. „Multe țări au făcut deja o treabă foarte bună în reducerea concentrațiilor lor de dioxid de azot în ultimele decenii, din cauza reglementărilor privind aerul curat, dar rezultatele noastre arată clar că există încă o contribuție semnificativă bazată pe comportamentul uman”.

Problema cu compararea nivelurilor de poluare a aerului dinainte și după lockdown este că numerele fluctuează de obicei, în timp. Așadar, oamenii de știință ai NASA au trebuit să dezvolte un model care să poată prezice cu exactitate care ar fi fost emisiile globale de dioxid de azot – un poluant atmosferic legat de transport și de activitatea industrială – în acest an, dacă pandemia n-ar fi existat.

Ei au descoperit că majoritatea orașelor mari au raportat o scădere cu 20% și chiar 50% a emisiilor de dioxid de azot. În Milano, Italia, s-a raportat chiar o reducere uimitoare de 60%.

„Știam cu toții că lockdown-ul global va avea un impact asupra calității aerului”, a spus Keller în comunicat. „De asemenea, de la început a fost clar că va fi dificil să se cuantifice cât de mult din această modificare este legată de măsurile de izolare, comparativ cu sezonalitatea generală sau variabilitatea poluării”.

sinteza.org

Lasă un răspuns