Accident vascular cerebral – metoda care îţi poate salva viaţa

unnamed 2 2 LIFESTYLE

Accident vascular cerebral. Un simplu ac poate salva viața unei persoane care suferă un accident vascular cerebral. Acest sfat este dat de un profesor chinez care susține că putem interveni în cel mai scurt timp cînd vedem că o persoană se confruntă cu un astfel de accident vascular cerebral.

Ce trebuie făcut în cazul unui accident vascular cerebral:

1. Țineți acul deasupra unei surse de foc pentru a-l steriliza și utilizați-l apoi pentru a înțepa vîrfurile celor 10 degete de la mîini.
2. Nu este nevoie să cunoașteți principii ale acupuncturii, trebuie să existe o distanță de cîțiva milimetri între unghie și locul înțepăturii.
3. Înțepați astfel încît sîngele să înceapă să curgă.
4. Dacă sîngele nu începe să picure, întindeți și presați pentru a-l face să curgă.

5. Cînd toate cele 10 degete sîngerează, așteptați cîteva minute. Veți observa că victima își va reveni. Dacă gura victimei este încleștată, masați-i urechile pînă cînd se înroșesc.
6. Înțepați cu același ac zona moale a urechilor, astfel încît să curgă două picături de sînge din fiecare ureche. Cîteva minute mai tîrziu, gura victimei va reveni la normal.
7. Cînd persoana își revine, poate fi trimisă la spital.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci cand irigaţia sanguină a creierului este întreruptă brusc sau în momentul în care are loc ruperea unui vas, cu apariţia unei hemoragii, sîngele înconjurînd celulele nervoase ceea ce conduce la incapacitate funcţională.

În Europa, accidentul vascular cerebral este a doua cauză majoră de deces după bolile coronariene şi a şasea cauză majoră din întreaga lume. Cîte tipuri de AVC există?
AVC-ul reprezintă întotdeauna o urgență și este de două tipuri:

1. AVC ischemic – se produce cînd o arteră care iriga țesutul nervos cu sînge se blochează. Este cel mai frecvent tip. Acesta la rîndul sau se clasifică în: – AVC ischemic trombotic – cauza este formarea unui tromb sau cheag de sînge – AVC ischemic embolic – cauza este reprezentată de un tromb (trombembolie) sau de alte substanțe (plăci de aterom) ce sînt transportate de fluxul sanguin de la locul de origine, prin sistemul circulator pînă la vasele ce asigura irigarea sistermului nervos central.
2. AVC hemoragic – se produce din cauza ruperii unui vas de sînge, hemoragia ducînd la creșterea presiunii intracraniene cu afectarea aferentă a țesutului nervos. – AVC hemoragic intracerebral: un vas de sînge din interiorul creierului se rupe – AVC hemoragic subarahnoidian: un vas de sînge de la suprafață creierului cauzează sîngerarea, fiind localizată între foița internă și mijlocie a meningelui.

sinteza.org

Lasă un răspuns