Opinie: Politicieni, fiţi exemple în plină criză!

OPINII

Politicienii solicită disciplină din partea cetăţenilor. Însă ei înşişi nu respectă întocmai regulile. În vremuri nesigure, s-ar impune mai multă prudenţă, crede Rosalia Romaniec.

Când, în această săptămână, s-a anunţat că ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, este infectat cu corona, mulţi oameni au crezut că întregul cabinet Merkel va intra în carantină. În dimineaţa zilei în care a aflat rezultatul, Spahn participase la şedinţa de guvern. S-a discutat, probabil s-a ridicat tonul, poate că s-a şi râs. Nu toţi participanţii la şedinţă au purtat permanent mască. Orice necunoscător se întreabă: este cu adevărat garantată siguranța membrilor executivului? Carantina şi testările ar trebui să fie următorii paşi, fiind vorba despre guvernul federal.

Se impune prudență!

Prea multe pretenţii? În niciun caz. Foarte posibil, sala de şedinţă este bine ventilată. Totuși, pericolul există acolo unde se întâlnesc mai mulţi oameni. Sunt femei şi bărbaţi, care au numeroase întâlniri zilnic, care sunt însoţiţi de angajaţi şi pază de corp, hotărând destinul unei ţări cu 80 de milioane de locuitori. Cu atât mai mare este mirarea că nimeni, nici măcar preventiv, nu a intrat în carantină. Se pare că numai o doamnă ministru ar fi luat de bună voie decizia să se testeze

Purtătorul de cuvânt al lui Spahn a anunţat în ziua respectivă că ministrul „nu are febră, dar prezintă simptome de răceală”. Cum? A participat Jens Spahn cu simptome de răceală la şedinţa de guvern? Nu, ni se răspunde două zile mai târziu. La şedinţă, ministrul federal al Sănătăţii a realizat că este puţin răguşit, apoi au apărut simptomele de răceală, aşa încât a decis să fie testat imediat de coronavirus. Rezultatul: pozitiv.

Angela Merkel la cumpărături!

Argumentația Angelei Merkel, care a subliniat existența măsurilor stricte de igienă şi a instalațiilor moderne de aerisire, dar fără a impune testarea participanţilor la şedinţă, este oricum neconvingătoare. Ceea ce nu e greşit nu trebuie să fie în mod automat și corect. Posibile îndoieli puteau fi rapid înlăturate. Un guvern care insistă asupra respectării unor măsuri antipandemice chiar mai dure ar putea profita de pe urma unei prudenţe demonstrative.

Probabil că şi Merkel este sătulă de coronavirus. Cancelara, altfel foarte disciplinată, şi-a permis să dea greş. Într-un mesaj video publicat săptămânal, Angela Merkel a apelat la populaţie: „Vă rog, dacă este posibil, să rămâneţi acasă.” Şi, la puţin timp după acest mesaj, ea a fost văzută la cumpărături, în magazine, purtând mască.

Cetăţeanul care o vede la casa de marcat pe şefa guvernului se gândeşte, în cel mai fericit caz, că este simpatic să o întâlneşti pe Angela Merkel la cumpărături. În cel mai rău caz însă se poate gândi că probabil nu este chiar atât de periculos coronavirusul, dacă însăşi cancelara merge la magazine. Nu sunt vremuri uşoare, nici pentru politiciene şi politicieni, dar foarte probabil acestea și aceștia îşi subestimează rolul de model.

Urmează iertarea!

Şi încă ceva. Poate sunt eu prea dură, dar asist de luni întregi la un fenomen ciudat: până la începutul verii, jurnaliştii au observat cu mirare că în Reichstag (sediul parlamentului federal) doar angajaţii şi reprezentanţii presei purtau măşti. Politicienii, în schimb, se plimbau pe culoare, ca şi cum ar fi fost imuni. În primele luni ale pandemiei, Reichstagul era un univers  paralel. Obligativitatea purtării măştii în interiorul clădirii Bundestagului a intrat în vigoare de abia pe 6 octombrie.

Revenind la Jens Spahn, în ultimele zile, el s-a întâlnit cu numeroase persoane. Nu s-a putut urmări cu cine a avut contact. Pare ciudată asigurarea dată de departamentele de sănătate publică din Berlin care susţin că situaţia este ţinută sub control. De multă vreme nu mai reuşesc să îi informeze pe toţi cei care trebuie să intre în carantină. De dragul corectitudinii trebuie menţionat însă că mai mulţi politicieni au intrat în autoizolare după ce au avut contact cu persoane infectate, cum este cazul ministrului de Externe Heiko Maas, al ministrului Economiei Peter Altmaier şi al preşedintelui federal Frank-Walter Steinmeier.

Jens Spahn le urează, pe Twitter, tuturor celor cu care a avut contact să rămână sănătoşi. El a spus deja la începutul verii, parcă preconizând ceea ce va urma, că „foarte probabil va trebui să ne iertăm mai mult”. A avut dreptate.

sinteza.org

Lasă un răspuns